
Județul Galați
Judeţul Galaţi este situat în partea central-estică a ţării noastre, fiind cuprins între paralelele 45o25’ - 46o10’ latitudine nordică, și meridianele 27o20’ - 28o10’ longitudine estică.
Ca poziţie geografică, judeţul Galaţi se înscrie în aria judeţelor pericarpatice-dunărene, fiind situat în partea cea mai sudică a Moldovei, la confluenţa a trei mari ape curgătoare: Dunăre, Siret şi Prut, în sectorul fluvio-maritim al ţării. În partea de nord se mărgineşte cu judeţul Vaslui, la est, Prutul formează graniţa naturală cu Republica Moldova, spre sud, Dunărea stabileşte limita cu judeţul Tulcea, la sud-vest, pe linia Siretului, are ca vecin judeţul Brăila, iar la vest şi nord-vest, în mare parte pe cursul aceluiaşi râu, se învecinează cu judeţul Vrancea. În aceste limite geografice judeţul Galaţi ocupă 4466,3 km2, adică 1,9 la sută din suprafaţa României.
Din punct de vedere administrativ județul este alcătuit din: 2 municipii, 2 orașe și 61 de comune.
Municipul Galați
Aureolat de o cununa de ape - Dunărea, Prutul, Siretul şi Lacul Brateş, municipiul Galaţi, reședinta de județ, este situat în sudul Moldovei şi sud-estul României, în extremitatea sudică a Podişului Moldovei, în perimetrul delimitat de confluenta Prutului şi Siretului cu Dunărea, având o latitudine nordica de 45o27" şi o longitudine estică de 28o02".
Acoperă o suprafaţa de 241,5 km2 şi are o populaţie 331.360 locuitori.
De-a lungul timpului viaţa comunităţilor umane din zona Galaţi a fost determinata în mod direct de Dunăre. Galaţii se identifică cu spaţiul Dunării, un spaţiu al civilizaţiei universale. Oraşul Galaţi este atestat ca zona de locuire încă din preistorie.