31 Octombrie 2023Sursa: I.P.J. Galati

Comunicat

COMUNICAT I.P.J. GALAȚI - ACȚIUNI PE LINIE DE SIGURANȚĂ RUTIERĂ

În perioada 27 - 29 septembrie 2023, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Galați, de la Biroul Rutier, Secțiile 1-5 urbane și Secțiile 1-3 rurale au desfășurat activități pentru asigurarea unui grad corespunzător al disciplinei rutiere, prevenirea și combaterea accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și droguri, precum și pentru conștientizarea participanților la trafic cu privire la pericolul la care se expun din cauza nerespectării normelor legale referitoare la circulația pe drumurile publice.

Acțiunea s-a desfășurat, cu efective mărite, în zona de competență teritorială a unităților de poliție mai sus menționate, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte.

Astfel, au fost constituite filtre rutiere pe principalele artere de circulație, au fost legitimate 1521 de persoane și au fost verificate 1329 de vehicule.

În urma acțiunilor polițiștii au aplicat 642 de sancțiuni contravenționale în cazurile în care au constatat că regulile de circulație au fost încălcate, valoarea totală a acestora fiind de 202.650 de lei.

Ca măsură complementară, pentru abaterile constatate, au fost reținute în vederea suspendării 37 de permise de conducere și au fost retrase 38 de certificate de înmatriculare.

Au fost constatate 12 infracțiuni la regimul rutier, dintre care 7 privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, 3 pentru conducerea unui autovehicul fără permis de conducere și 2 pentru alte infracțiuni.

Totodată, polițiștii le-au adus la cunoștință, conducătorilor auto, prevederile legii 213/2023, „Legea Anastasia” care a intrat în vigoare în luna iulie a anului în curs.

Potrivit acesteia, conducătorul auto, aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere, care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei, va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

Astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare.