28 Decembrie 2023Sursa: I.P.J. Galati

Comunicat

2365 DE KILOGRAME DE ARTICOLE PIROTEHNICE RIDICATE DE POLIȚIȘTII GĂLĂȚENI

 

 

În perioada 28 noiembrie 2023 – 27 decembrie 2023, polițiștii gălățeni au desfășurat activități specifice în cadrul planului național de acțiune - „Pirotehnic 2023/2024”, pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la operațiunile cu articole pirotehnice.

 

 

Astfel, polițiștii au efectuat controale privind modul de respectare a prevederilor legale de către persoanele fizice şi juridice autorizate să comercializeze astfel de articole, dar și acțiuni punctuale în piețe, târguri, centre comerciale și alte zone de interes operativ.

 

În perioada menționată, polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Galați au efectuat 11 percheziții domiciliare pe raza județului Galați, atât în mediul urban, cât și rural, la locuințele unor persoane bănuite că dețin fără drept obiecte pirotehnice, în vederea comercializării către publicul larg. De asemenea, au depistat în flagrant delict 12 persoane care ofereau spre vânzare fără drept articole pirotehnice, în diferite zone din municipiul Galați.

 

Au fost întocmite 18 dosare penale în conformitate cu Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, pentru infracțiunea de efectuarea de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept și au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 15.000 de lei.

 

Cantitatea de 2365 de kg articole pirotehnice, din categoriile P1, F1, F2, F3 și F4, cu o valoare estimativă de 122.500 de lei, a fost indisponibilizată, în vederea continuării cercetărilor.

        

La unele dintre aceste activități, în funcție de competența teritorială, au participat și polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Poliția Municipiului Galați, Poliției Municipiului Tecuci, Poliției Oraș Târgu Bujor, Poliția Oraș Berești, iar suportul de specialitate a fost asigurat de Brigada Operațiuni Speciale Galați.

 

 

Obiectivul principal al acestui demers este reprezentat de prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea normelor care reglementează deținerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea obiectelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă.

 

Astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare.

 

În vederea prevenirii producerii unor evenimente negative având consecințe asupra ordinii și siguranței publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) și pentru prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor de natură contravențională și penală la regimul articolelor pirotehnice în perioada sărbătorilor de iarnă, polițiștii desfășoară atât acțiuni specifice de combatere, cât și activități de informare a diverselor grupuri țintă.

De altfel, în proximitatea sărbătorilor de iarnă, informarea cetățenilor asupra consecințelor juridice și riscurilor asociate nerespectării prevederilor legale referitoare la regimul articolelor pirotehnice constituie o prioritate pentru polițiști.

 

Astfel, pentru a evita implicarea în situații de risc, cetățenii trebuie să cunoască și să respecte prevederile legale în vigoare:

 

-        din motive de ordine, securitate, siguranță publică și pentru protecția mediului se interzice deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2,3 și 4, a articolelor pirotehnice de scenă(T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2.

-        articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 și P1 pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani.

-        articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

-        persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

N.B. În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de divertisment foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: steluțe; lumânări scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliți).

 

         SE INTERZICE folosirea articolelor pirotehnice în următoarele condiții:

 

-        între orele 24.00 – 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;

-        la o distanța mai mica de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;

-        la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;

-        la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

-        în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

-        pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;

-        la o distanță mai mică de 500 m de păduri.

 

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

 

-        Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept;

-        Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani;

-        Comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate pirotehnicienilor.