11 Ianuarie 2024Sursa: I.P.J. Galati

Comunicat

ATENȚIE LA INFRACTORII CIBERNETICI !

 

Într-o lume din ce în ce mai conectată, în care viața socială, cumpărăturile, educația sau divertismentul se desfășoară cu precădere online, fraudele cibernetice sunt tot mai prezente. Chiar și în cazul celor mai informați dintre noi, e important să fim la curent cu ultimele ”inovații” ale infractorilor online, pentru că aceștia par să găsească mereu noi metode de a obține acces la banii noștri sau la datele noastre personale.

 

Astfel, un nou fenomen infracțional s-a conturat în anul precedent la nivel național și continuă să facă victime inclusiv în județul Galați, în special printre vârstnici. Este vorba despre fraudele de investiții, fapte care aduc prejudicii de zeci de mii de lei persoanelor vătămate.

De regulă, acestora li se captează atenția prin intermediul unor anunțuri postate pe rețelele de socializare și care folosesc imaginea unor persoane cu notorietate, din diverse domenii de activitate. În respectivul clip video, persoanele publice promovează investiții în acțiuni la diferite companii, valoarea inițială a acestora fiind de 1.250 lei.

Consecutiv accesării anunțului, victima introduce o serie de date cu caracter personal, ulterior fiind contactată fie prin intermediul unui apel telefonic, fie în aplicația WhatsApp, pentru a primi detalii cu privire la ”investiție”.

Pe parcursul conversației, partea vătămată este convinsă să își instaleze pe telefon o aplicație de control la distanță (ex: Anydesk, Teamviewer etc.) și să comunice interlocutorului codul de conectare. Ulterior, infractorii cibernetici acționează de pe dispozitivul mobil al victimei, în numele acesteia, transferând fondurile existente prin intermediul aplicației bancare sau angajând diverse credite.

 

Pentru reducerea riscului de victimizare, polițiștii gălățeni vă recomandă:

-    nu dați curs unor astfel de oferte și fiți foarte precauți atunci când vi se solicită diverse date cu caracter personal în mediul online;

-    nu instalați pe dispozitivele dumneavoastră mobile aplicații de control la distanță (ex: Anydesk, Teamviewer etc.);

-    nu transmiteți unor persoane necunoscute fotografii ale documentelor dumneavoastră de identitate, ale facturilor de utilități sau selfie-uri cu documentul de identitate poziționat în dreptul feței;

-    în cazul în care vedeți pe Facebook, Instagram, TikTok sau Youtube o astfel de reclamă, raportați-o în aplicație ca fraudă, ajutând astfel alți utilizatori să nu mai pice în plasa răufăcătorilor.

În situația în care ați fost prejudiciați prin acest mod de operare, adresați-vă Inspectoratului de Poliție Județean Galați, situat în municipiul Galați, strada Brăilei, nr.200, email: cabinet@gl.politiaromana.ro

 

Mai multe informații privind siguranța în mediul virtual pot fi aflate accesând site-ul https://sigurantaonline.ro/.