12 Martie 2024Sursa: I.P.J. Galați

Comunicat

EVALUAREA ACTIVITĂȚII INSPECTORATULUI DE POLIȚIE JUDEȚEAN GALAȚI  ÎN ANUL 2023

        

În anul 2023, activitatea Inspectoratului de Poliție Județean Galați s-a axat pe creșterea gradului de siguranță şi protecție pentru cetățeni, prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră și dezvoltarea parteneriatului public/privat.

De asemenea, s-a urmărit asigurarea unui climat de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, contrafacerii de mărfuri, a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice, protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene, precum și pentru asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale și financiare necesare dezvoltării și menținerii capacității operaționale a instituției.

 

PREVENIREA CRIMINALITĂȚII

 

În anul 2023, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Galați, au fost  elaborate și implementate mai multe programe de prevenire a criminalității care au avut ca obiective prevenirea victimizării minorilor, prevenirea criminalității informatice și a violenței domestice.

         În sfera prevenirii victimizării minorilor, Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității a desfășurat, în perioada de referință, 387 de activități. având peste 19.000 de beneficiari din unitățile de învățământ din județul Galaţi.         În domeniul prevenirii criminalității informatice, au fost organizate 94 de activități de informare a diverselor grupuri țintă (elevi, cadre didactice, membri ai comunităților, tineri, voluntari etc.) şi acţiuni punctuale de distribuire a materialelor suport, în locații de interes public, numărul total de beneficiari fiind de peste 3.000 de persoane.

 

ACTIVITĂȚI PENTRU DESERVIREA COMUNITĂȚII

 

         În perioada analizată, structura de ordine publică a efectuat 345 de acţiuni cu efective mărite și 7.563 de controale, fiind constatate 842 de infracţiuni, dintre care 687 în flagrant delict.

  De asemenea, polițiștii de ordine publică au participat la 173 de activități/măsuri de ordine cu ocazia adunărilor publice.

         Au fost efectuate 10.860 de intervenții la solicitări prin Sistemul Naţional Unic al Apelului de Urgență 112. În mediul urban s-a intervenit la 5.299 de solicitări prin SNUAU 112, iar în mediul rural la 5.561 de astfel de solicitări.

 

COMBATEREA INFRACȚIONALITĂȚII ASOCIATE VIOLENȚEI ÎN FAMILIE

       

         Din analiza datelor statistice privind infracțiunile sesizate în anul 2023, rezultă că la nivelul I.P.J. Galați, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut față de anul precedent, de la 1.419 în 2022, la 1.650 în 2023.

   La nivelul Inspectoratului de Poliţie Județean Galaţi a fost stabilită ca prioritară efectuarea de activităţi pe linia infracţiunilor prevăzute și pedepsite de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenței în familie.

SIGURANȚA TRAFICULUI RUTIER

 

Evoluția dinamică şi complexă a situației operative pe linie de siguranță rutieră, precum şi cerințele legitime ale cetățenilor privind sporirea siguranței cu ocazia deplasării pe drumurile publice, au impus identificarea de noi căi şi mijloace pentru creșterea capacității de acțiune a efectivelor de poliție rutieră din judeţul Galaţi.

În principal, s-a urmărit asigurarea prezenței polițiștilor rutieri în punctele cu risc ridicat de accident şi la orele cu trafic intens, atât în interiorul localităților, cât şi în afara acestora, şi executarea de acţiuni cu efective mărite, atât cu forțe proprii, cât şi în cooperare cu alte formațiuni de poliţie, ori reprezentanţi ai unor instituţii abilitate prin lege în reglementarea unor segmente ale domeniului rutier.

         În anul 2023, au fost înregistrate 181 de accidente rutiere soldate cu 147 de persoane rănite grav și 52 de persoane decedate.

         Principalele cauze generatoare ale evenimentelor rutiere au fost: abaterile bicicliștilor 21,54%, vina pietonilor 18,78%, neacordarea de prioritate vehiculelor 12,70%, viteza, sub cele două forme, neregulamentară și neadaptată la condițiile de drum 10,49%, precum și neacordarea de prioritate pietonilor 7,73%.

         În perioada analizată, polițiștii rutieri au constatat 448 de infracțiuni, au aplicat 33.984 de sancțiuni contravenționale și au reținut, în vederea suspendării, 3.511 permise de conducere și 1.791 de certificate de înmatriculare.

 

CRIMINALITATEA CONTRA PATRIMONIULUI

 

În cursul anului 2023, sesizările privind infracțiunile contra patrimoniului au înregistrat o creștere cu 5,81%, față de anul 2022.

Numărul furturilor din buzunare, poșete și genți, a furturilor de auto și din auto a scăzut, comparativ cu anul 2022, cu 11,33 %, 33,33%, respectiv 8,97%.

Totodată, a crescut numărul infracțiunilor de furt din locuință, furt din societăți comerciale, precum și a celui din curți, anexe gospodărești și gospodării, în procent de 13,08%, 12,72 %, respectiv 0,93%.

În cadrul activităților investigative, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Galați au identificat și indisponibilizat 24 de autovehicule sustrase din spațiul Uniunii Europene, valoarea acestora fiind de aproximativ 270.000 de euro.  

Pe linia infracțiunilor de tâlhărie, în anul 2023 se constată o creștere de 37,04%, față de anul 2022.

Se constată, de asemenea o creștere și pe linia infracțiunilor comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice, respectiv fraudă informatică și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, de 11,69%.

 

CRIMINALITATEA ECONOMICO-FINANCIARĂ

 

În anul 2023, la nivelul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J Galați, au fost înregistrate 626 de dosare penale.

Prejudiciul recuperat în cursul perioadei de referință este de 20.048.000 de lei.

         Polițiștii Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au organizat 64 de acţiuni la care au participat şi reprezentanți din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul combaterii infracţionalităţii economice, în urma cărora au fost aplicate 143 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 371.500 de lei şi au fost ridicate, în vederea indisponibilizării, bunuri în valoare de 65.000 de lei.

 

REGIMUL ARMELOR, EXPLOZIVILOR ȘI SUBSTANȚELOR PERICULOASE

 

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au organizat și desfășurat, pe parcursul anului 2023, 127 de acțiuni, 344 de controale pe linie de arme și muniții și 14 acțiuni pe linie de braconaj cinegetic, activități în urma cărora au fost confiscate 236 arme de foc (44 letale, 192 neletale) și 4.029 de elemente de muniție.

De asemenea, au fost organizate 37 de acțiuni pe linie de explozivi și articole pirotehnice și 18 acțiuni pe linie de substanțe toxice, deșeuri periculoase și protecția plantelor, fiind indisponibilizate, în vederea confiscării, 3.820 de kilograme de articole pirotehnice, 64 de de litri de substanțe periculoase și 802 litri de produse pentru protecția plantelor și 73 de kilograme de deșeuri periculoase.

În perioada analizată au fost constatate 232 de infracțiuni, dintre care 126 la regimul armelor și al munițiilor, 44 la regimul explozivilor și substanțelor periculoase, 21 de infracțiuni privind fondul cinegetic și protecția vânatului, 11 infracțiuni de uz de armă, fără drept, 5 infracțiuni de contrabandă cu arme și 25 de alte infracțiuni.

Pe parcursul anului, au fost constatate 66 de contravenții, valoarea sancțiunilor aplicate fiind de aproximativ 97.317 de lei.

 

INFRACȚIONALITATEA ÎN DOMENIILE SILVICULTURII ȘI PISCICULTURII

 

Statistica infracțiunilor în domeniul silvic evidențiază faptul că, pe parcursul anului 2023, au fost înregistrate 147 de dosare penale având ca obiect infracțiuni prevăzute de Codul Silvic, 138 în mediul rural și 9 în mediul urban.

Pe linie silvică, au fost efectuate 78 de acțiuni și controale în comun cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu.

        În ceea ce privește constatarea contravențională pe linie silvică, au fost aplicate 39 de sancțiuni contravenționale, conform Legii nr. 171/2003,  în valoare de 114.200 de lei și au fost confiscați 677,71 m3 de material lemnos, cu o valoare de 440.470 de lei.

În domeniul piscicol, au fost înregistrate 31 de dosare penale, 11 în mediul rural și 20 în mediul urban, fiind aplicate 43 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 20.800 de lei.

 

ACTIVITATEA PE LINIE DE URMĂRIRI ȘI SUPRAVEGHERI JUDICIARE

 

În anul 2023, polițiști din cadrul I.P.J. Galați au depistat 83 de persoane date în urmărire națională și 263 de urmăriți internațional, punând în aplicare mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, mandate de arestare preventivă, cele de internare în centre de reeducare, precum și mandate europene de arestare.

Pe parcursul anului au fost depistați 46 minori dispăruți de la domiciliu, dați în urmărire națională, și 36 de persoane majore.

În perioada de timp analizată, polițiștii Biroului Supravegheri Judiciare au organizat mai multe acțiuni, în județul Galați, pentru verificarea modului în care persoanele aflate în supraveghere respectă obligațiile stabilite de organele judiciare. În urma acestora, s-au constatat cazuri în care persoanele supravegheate au încălcat obligațiile impuse de organele judiciare, fiind întocmite, în acest sens, 93 de sesizări, iar în 16 cazuri, măsura inițială a fost schimbată cu o măsură preventivă mai severă.

 

SIGURANȚA ȘCOLARĂ

 

Polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au efectuat 106 acțiuni (45 în mediul urban și 61 în mediul rural), pe linia prevenirii delicvenței juvenile, prevenirii și combaterii absenteismului în rândul elevilor din clasele gimnaziale, precum și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.

 Au fost desfășurate alte 298 de activități preventiv- educative (192 în mediul urban și 106 în mediul rural), dintre care 14 au vizat prevenirea traficului de persoane, în colaborare cu lucrători din cadrul Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Galați, 26 de activități de prevenire pe linia consumului de substanțe cu efect psihoactiv, în colaborare cu lucrători din cadrul Agenției Naționale Antidrog – Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Galați și din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, 112 activități pentru prevenirea faptelor comise cu violență în unitățile de învățământ, 18 destinate combaterii fenomenului de bullying și cyberbullying și 128 au urmărit creșterea gradului de siguranță și prevenirea delicvenței juvenile, respectarea legislației rutiere, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea și utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele minore.

În anul 2023, au fost înregistrate 98 de dosare penale la nivelul biroului.

 

    ACTIVITATEA ÎN DOMENIUL PROTECȚIEI ANIMALELOR

 

În anul 2023, infracționalitatea sesizată în domeniul protecției animalelor a înregistrat un trend ascendent față de perioada similară a anului 2022, creșterea fiind de 7,62%.

Principalele infracțiuni sesizate au fost fapte prevăzute de Legea 205/2004 R privind protecția animalelor, urmate de fapte prevăzute de O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul câinilor periculoși.

   În cursul anului, în urma desfășurării activităților din competență, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au aplicat 221 de sancțiuni contravenționale,  în valoare de 223.880 de lei.

 

SERVICIUL CRIMINALISTIC

 

Una dintre liniile de muncă specifice criminaliștilor o reprezintă investigarea tehnico-ştiinţifică a locului faptei care, prin importanța şi complexitatea sa, are un rol prioritar în asigurarea probatoriului științific și în soluționarea cauzelor. Astfel, în perioada analizată au fost efectuate 3.396 de deplasări pentru efectuarea cercetării locului faptei.

Din totalul de fapte la care a fost efectuată cercetarea la fața locului, au rămas în evidență 5.769  urme de diverse categorii, apte examinărilor criminalistice.

În urma examinării materialelor puse la dispoziție de organele de cercetare penală, la nivelul Serviciului Criminalistic au fost întocmite 308 rapoarte de  expertiză, constatări criminalistice și procese verbale de percheziție informatică (43 dactiloscopice, 38 grafoscopice, 43 traseologice și 63 balistice) care au contribuit la identificarea mai multor persoane și obiecte.

 

SERVICIUL PENTRU ACȚIUNI SPECIALE

 

Pe parcursul anului 2023, Serviciul pentru Acțiuni Speciale a executat 287 de misiuni, constând în intervenții, patrulare în comun cu structurile de ordine publică, percheziții domiciliare, filtre rutiere, razii, acțiuni de prindere în flagrant delict și misiuni de escortare.

De asemenea au fost  organizate/ desfășurate 203 exerciții aplicative și au fost efectuate 2 instructaje de prevenire. Cele 40 de misiuni desfășurate de polițiștii Compartimentului Pirotehnic includ și controale tehnice de specialitate la festivalurile UNTOLD Cluj și NEVERSEA Constanța.

 

PREGĂTIRE PROFESIONALĂ

 

         În cursul anului 2023, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Galaţi au efectuat activități practice şi teoretice de pregătire pentru îmbunătățirea, dezvoltarea şi consolidarea capacităților şi abilităților în domeniul tacticii polițienești, cu aplicarea acestora în situații practice specifice în domeniul în care îşi desfășoară activitatea, în domeniul educației fizice și sportului precum și în domeniul tragerilor cu armamentului din dotare.

         În perioada ianuarie – decembrie 2023, polițiștii au desfășurat activități de pregătire privind tactica polițienească, utilizarea armamentului din dotare şi procedeele de autoapărare. Aceste ședințe de pregătire și de tragere cu armamentul din dotare au fost desfășurate în locații special destinate, atât în municipiul Galaţi cât și în alte localități din județ și au fost planificate astfel încât să nu afecteze activitatea polițiștilor.

În perioada ianuarie – decembrie 2023, 870 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Galați, 27 de studenți din cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” București și 68 de elevi ai Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina aflați în stagiul de practică, au participat la programul de instruire. De asemenea, au fost efectuate cursuri de conducere defensivă, la care au participat 182 de polițiști.

ACCESAREA FONDURILOR EXTERNE NERAMBURSABILE

 

Pe linie de relații internaționale

 

În anul 2023, conform Planului de relații internaționale aprobat la nivelul IGPR, în dreptul I.P.J. Galați au fost aprobate deplasări în Ungaria, Germania, Austria și Republica Moldova, în vederea îndeplinirii documentării pe obiective de interes aferente Strategiei Uniunii Europene privind Regiunea Dunării și a Programului comun de cooperare transfrontalieră România – Moldova.

 

Pe linie de Afaceri Europene şi Finanțări Nerambursabile

 

Finalizare implementare proiect THOR - Cooperarea Regională pentru Prevenirea și Combaterea Criminalității Transfrontaliere România-Moldova, numărul 84682/27.06.2019, finanţat prin Programul Operaţional Comun România-Moldova, în cadrul căruia Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi are calitatea de partener.

Este în curs de implementare proiectul POLIIICE – Powerful Lawful Interception, Investigation and Intelligence, nr. 101073795/20.07.2022, finanțat prin Programul Horizon Europe, în cadrul căruia Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi are calitatea de partener. În cadrul acestui proiect, I.P.J. Galaţi are o alocare bugetară 42.500 euro şi, totodată, este beneficiar cu titlu gratuit al tehnologiilor dezvoltate.

Este în curs de implementare proiectul TRACY – a big data analyTics from base-stations Registrations And Cdrs e-evidence sYstem, finanțat prin programu Digital Europe, în cadrul căruia I.P.J Galați este partener și beneficiar, având o alocare bugetară de 52.965 de euro şi, totodată, fiind beneficiar cu titlu gratuit al tehnologiilor dezvoltate.

Este în curs de implementare proiectul Modernizare în vederea creșterii eficienței energetice a sediului Secției 4 Poliție Galați, finanțat prin PNRR, Componenta 5 – Valul Renovării – cu buget de 1.943.454,39 lei

Este în curs de implementare proiectul MIRAGE – finanțat prin EaP LV – Europol, în care I.P.J. Galați este lider de proiect, bugetul alocat fiind de 18.126,23 euro.

Inspectoratul de Poliție Județean Galați va avea și în anul 2024, ca obiective generale, atât siguranța cetățenilor, prin protejarea acestora și a patrimoniului lor, precum și asigurarea unui climat de legalitate a mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei și a altor infracțiuni de natură economică.