29 Mai 2024Sursa: I.P.J. Galați

Stire

ACȚIUNE PREVENTIVĂ PE LINIA VERIFICĂRILOR TRANSPORTULUI ȘCOLAR ȘI A DEPISTĂRII PERSOANELOR CARE AU CONSUMAT ALCOOL SAU SUBSTANȚE PRSIHOACTIVE LA VOLAN

 

În perioada 27-28 mai 2024, la nivel național, s-a desfășurat o acțiune de verificare a autovehiculelor special destinate transportului de elevi. Polițiștii Serviciului Rutier Galați, împreună cu polițiștii rutieri de la subunitățile din teritoriu, au fost prezenți pe drumurile publice din județ.

 

Prin astfel de acțiuni, se dorește prevenirea oricăror evenimente rutiere, cu atât mai mult când vorbim despre copii.

 

Polițiștii au verificat documentele personale ale conducătorilor auto, documentele autovehiculelor, precum și modul de efectuare a transportului școlar, inclusiv respectarea regimului legal de viteză.

 

Totodată, în cadrul activităților efectuate, nu au lipsit testele cu aparatele din dotare pentru depistarea consumului de alcool sau a substanțelor psihoactive, precum și aparatele radar pentru depistarea vitezei excesive.

 

Au fost verificate 33 de autovehicule special destinate transportului de elevi și au fost constatate 11 contravenții, dintre care 9 pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 Republicat. A fost reținut un permis de conducere și au fost constatate 2 contravenții pentru nerespectarea prevederilor H.G. 1317/2023, toate aplicate conducătorilor auto care desfășoară acest tip de transport.

 

Exemplu:

 

La data de 28.05.2024, în jurul orei 07:45, un echipaj de poliție din cadrul Serviciului Rutier Galați a depistat un bărbat în vârstă de 52 de ani, domiciliat în comuna Piscu, județul Galați, în timp ce conducea un microbuz școlar pe DN 25, pe raza localității Piscu, sub influența băuturilor alcoolice.

 

La testarea cu aparatul etilometru, a rezultat o valoare de 0,16 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă de 1650 de lei, fiindu-i reținut permisul de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile.

 

Siguranța copiilor noștri este o prioritate absolută. Această acțiune demonstrează angajamentul nostru de a asigura că toate mijloacele de transport școlar respectă standardele legale și oferă condiții de siguranță pentru elevi.

 

Polițiștii vor continua să monitorizeze atent activitatea de transport școlar și vor efectua controale regulate pentru a preveni și sancționa orice încălcare a legislației rutiere.