19 Iunie 2024Sursa: I.P.J. Galați

Stire

Cea de-a șasea ediție a evenimentului Focus Day – Ziua Europeană de Prevenire a Furturilor din Locuințe se desfășoară miercuri, 19 iunie, în cele 23 țări europene unite în Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității.

 

Conceptul se fundamentează pe importanța conștientizării de către cetățeni a necesității adoptării unei atitudini prudente în raport cu locuința și bunurile proprii, precum și a consecințelor ce decurg din neadoptarea măsurilor preventive adecvate. În acest an, activitățile urmăresc și prevenirea revictimizării, studiile evidențiind faptul că locuințele care au fost sparte anterior au un risc mai mare de a fi din nou vizitate de către hoți.

 

Din fericire, multe dintre furturile comise prin efracție pot fi prevenite prin metode simple și nu foarte costisitoare – încuietori solide la uși/ ferestre, lumini exterioare cu senzori de mișcare, dar și prin acțiuni care țin de ”buna vecinătate” - închiderea ușii de la intrare, observarea persoanelor străine, ridicarea corespondenței unui vecin care lipsește o perioadă mai lungă de acasă etc.

 

În acest context, polițiștii gălățeni desfășoară activități de informare atât în municipiul Tecuci, cât și în zone intens circulate din municipiul Galați, discutând cu cetățenii despre măsurile eficiente de protejare a locuinței și distribuind materiale ce conțin recomandări pentru reducerea riscului de victimizare.

 

Dacă locuiți la bloc:

• Utilizați corespunzător interfonul montat la intrarea în scară și nu permiteți accesul persoanelor pe care nu le cunoașteți;

• Solicitați administratorului un sistem eficient de iluminare a holurilor şi palierelor imobilului;

• Asiguraţi-vă că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de intrare în bloc asigură închiderea completă a acesteia;

• Dacă locuiţi la parter, asiguraţi-vă ferestrele prin montarea de grilaje metalice solide.

 

Dacă locuiţi la casă:

• Montaţi un sistem de supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate care se desfăşoară în curtea casei;

• Luaţi în calcul instalarea unui sistem de iluminare cu senzori de mişcare şi a unuia de protecţie perimetrală, care avertizează asupra pătrunderii unor persoane străine în curte.

 

Fiţi prevăzători:

• Când plecați de acasă, asiguraţi-vă că toate uşile şi ferestrele sunt încuiate;

• Dacă lipsiţi o perioadă mai lungă de timp, apelaţi la o persoană de încredere care să vă ridice corespondenţa;

• Atunci când un necunoscut pretinde că reprezintă o instituţie prestatoare de servicii (gaze, apă, telefoane, deratizare ş.a.), solicitaţi şi verificaţi cu atenţie legitimaţia de serviciu; nu oferiți acestor persoane informații despre dumneavoastră sau despre vecini;

• Nu vă transformați conturile de pe rețelele de socializare în surse de informații pentru infractori! Folosiți setări de confidențialitate, astfel încât acestea să fie inaccesibile pentru persoanele necunoscute și manifestați o atenție sporită la datele personale și fotografiile pe care le postați.

 

În cazul în care constataţi că aţi fost victima unui furt din locuinţă, anunţaţi de urgenţă poliţia folosind apelul unic 112 şi încercaţi, pe cât posibil, să nu modificaţi locul săvârşirii infracţiunii!

 

În primele 5 luni ale anului curent, polițiștii gălățeni au fost sesizați cu privire la comiterea a 268 furturi din locuință (+32 în raport cu perioada similară din 2023), 86 dintre acestea fiind săvârșite prin efracție (-13).

 

#EUFocusDay 2024